Logboek van een schrijfster (11)

Een logboek is een boekwerk waarin gebeurtenissen worden bijgehouden. Oorspronkelijk was het een verslag aan boord van een vaartuig waarin de metingen van de log stonden – de snelheidsmetingen. Die gegevens waren van groot belang voor de positiebepaling. Later werden in het logboek alle gebeurtenissen vermeld die van enig belang waren. Ook de gebeurtenissen die niet direct met de navigatie verband hielden.

Waar ben ik?

Sinds ik mijn aanbod als schrijfcoach heb veranderd, kan ik minder dingen beter doen. Dat is een uitvinding voor mij. Eerst deed ik namelijk veel dingen goed (al zeg ik het zelf), maar mijn hoofd was altijd vol en aan en bezig.

Nu heb ik minder aan mijn hoofd en kan ik er meer de tijd voor nemen, wat verdiepende inzichten geeft. Misschien heeft het met het ouder worden te maken. Ik mocht in maart jarig worden en 58 jaar.

Waar was ik? 

Het was ook tijd voor vakantie. Helaas kreeg ik corona. Dat stelde me voor een uitdaging. Ik voelde de keuzemogelijkheden: zielig zijn en wegzakken, doorvoelen, vrolijkheid en dankbaarheid ertegenover zetten of middenwegen tussen verschillende opties. 

Wat heeft dat allemaal met mij te maken?

Dat ik kan kiezen, dat leerde ik ervan. Je hoeft je niet over te geven aan een voor de hand liggende reactie, je hoeft niet in clichés te leven; je kunt zelf voelen, bedenken en nagaan wat je wilt doen met wat je overkomt.

En nu?

De spreuk ‘Het leven van de mens is wat zijn gedachten ervan maken’ van Marcus Aurelius heb ik weer op de koelkast gehangen.

Hoe ga ik verder?

Nu ik thuis ben en beter, heb ik mijn werk opgepakt. De eerste keer, na weken, dat ik weer op het fort was om te werken zag ik opeens hoe fijn het is om op een andere plek dan je huis bekende spullen te hebben staan: een tafel, een lamp, een koffiezetapparaat.

Het was niet moeilijk om naar binnen te gaan en achter de tafel plaats te nemen, tevreden rond te kijken en weer aan de slag te gaan. Ik ben van een thriller een roman aan het maken. Ik zeg weleens: ik maak van een krokodil een kikker en ik verwacht (en hoop) dat als ik hem kus, er een prins in zit.

Vorige
Vorige

Logboek van een schrijfster (12)

Volgende
Volgende

Logboek van een schrijfster (10)