Logboek van een schrijfster (13)

Mireille Geus op La Gomera

Een logboek is een boekwerk waarin gebeurtenissen worden bijgehouden. Oorspronkelijk was het een verslag aan boord van een vaartuig waarin de metingen van de log stonden – de snelheidsmetingen. Die gegevens waren van groot belang voor de positiebepaling. Later werden in het logboek alle gebeurtenissen vermeld die van enig belang waren. Ook de gebeurtenissen die niet direct met de navigatie verband hielden.

Waar ben ik?

Momenteel ervaar ik weer eens ten volle hoeveel ik van schrijven houd. Ik vind alle delen van het proces prachtig en van belang. Het bedenken van een idee, het uitdenken van het idee, ervoor zorgen dat het tot z’n recht komt, het uitschrijven van het idee in een eerste versie, het peuteren en herschrijven en dan op weg naar de tweede versie, de derde versie en het eerste contact aangaan met mijn redacteur, waarna het weer van voren af aan begint.

Waar was ik? 

In september verbleef ik vijf weken als artist in residence op La Gomera en daar schreef ik de eerste versie van mijn nieuwe kinderboek Lava. Vijf weken zat ik in de flow. Vijf weken was ik natural high. Ik sliep minder, ik was helder en alert, alles stroomde en vloeide. Ik was vrolijk en trefzeker, alles verliep moeiteloos. De omgeving was prachtig en het klopte helemaal. Alles.

Wat heeft dat allemaal met mij te maken?

Ik kon dit niet bereiken zonder voorbereiding. Gedegen voorbereid ben ik op pad gegaan.

Naast een wandeltocht die ik in coronatijd liep om inspiratie en kennis op te doen voor dit boek, dacht ik er bijna twee jaar over na, maakte aantekeningen, zorgde dat het hele verhaal helemaal in mijn hoofd zat. Ik probeerde verschillende stijlen uit en koos voor een stijl die ik bij de inhoud van het verhaal vond passen.

En nu?

Toen ik thuiskwam was ik zeer tevreden dat ik die eerste versie op zak had. Maar ik voelde dat ik La Gomera en het leven daar miste in het Nederland van begin oktober.

Eigenlijk wilde ik niet erkennen dat het hier al herfst was. Dat mijn verblijf daar voorbij was.

Hoe ga ik verder?

Inmiddels ben ik een paar maanden verder. Ik heb een boek gekocht over de stoïcijnen en iedere dag leest mijn man me er een stuk uit voor. De belangrijkste boodschap tot nu toe is: maak je niet druk om dingen die je niet kunt veranderen. Als het buiten je invloed ligt, dan heeft dat geen zin. Dus genoot ik afgelopen week van de kou en de zon op de fiets naar het fort, met handschoenen aan.

Wat ook hielp is dat ik inmiddels weet dat mijn uitgever het kinderboek gaat publiceren. Het komt uit in het najaar.

Vorige
Vorige

Logboek van een schrijfster (14)

Volgende
Volgende

Logboek van een schrijfster (12)