Logboek van een schrijfster (14)

Een logboek is een boekwerk waarin gebeurtenissen worden bijgehouden. Oorspronkelijk was het een verslag aan boord van een vaartuig waarin de metingen van de log stonden – de snelheidsmetingen. Die gegevens waren van groot belang voor de positiebepaling. Later werden in het logboek alle gebeurtenissen vermeld die van enig belang waren. Ook de gebeurtenissen die niet direct met de navigatie verband hielden.

Waar ben ik?

Afgelopen weekend deed ik een reikicursus, iets wat nogal buiten mijn comfortzone ligt.

De cursusleidster vertraagde steeds: lange pauzes, stiltes, veel tijd voor ontspanning, lange omhelzing, ademen, vertragen, aandacht, focus, naar binnen keren.

Waar was ik? 

Ik houd van hard werken, doorzetten, doorgaan, tempo, schakelen tussen taken, veel dingen gedaan krijgen en weer door.

Door het volgen van het reikiweekend kwam ik in een andere sfeer.

Wat heeft dat allemaal met mij te maken?

Ik zag de kracht van vertragen en ik herinnerde me weer dat weinig doen of niets doen voor een schrijver ook werken is.

En nu?

Dat heb ik dus de afgelopen week opgepakt. Mijn agenda bevatte wat ruimte, misschien toevallig, maar ik nam de gelegenheid om te wandelen overdag, in de avond een film te bezoeken, wat later naar bed te gaan, overdag een roman te lezen, even in bed te kruipen in de namiddag, en hoewel het als ik dit zo allemaal noteer nog steeds klinkt als veel, vond ik het toch enorm langzaam en rustig allemaal.

Door die rust kon ik letterlijk ademen, en door het ademen kon ik verdiepen, dieper in mijn emoties en gedachten komen, en dat is heel goed voor mij én voor het schrijven.

Hoe ga ik verder?

Mahatma Gandhi zei het al: een reis van duizend mijl begint bij de eerste stap.

Vorige
Vorige

Logboek van een schrijfster (15)

Volgende
Volgende

Logboek van een schrijfster (13)