Logboek van een schrijfster (16)

Een logboek is een boekwerk waarin gebeurtenissen worden bijgehouden. Oorspronkelijk was het een verslag aan boord van een vaartuig waarin de metingen van de log stonden – de snelheidsmetingen. Die gegevens waren van groot belang voor de positiebepaling. Later werden in het logboek alle gebeurtenissen vermeld die van enig belang waren. Ook de gebeurtenissen die niet direct met de navigatie verband hielden.

Waar ben ik?

Volgens mij schrijf ik heel vaak een logboek vlak voordat mijn routine verandert. Dus vlak voor ik op vakantie ga of naar een artist in residence vertrek of een periode vrij neem.

Dit keer gaat het om het laatste.

Waar was ik? 

Afgelopen jaar heb ik heel hard gewerkt. Ik vind het prettig, ik kan mijn ei kwijt, ik vind schrijven geweldig en mensen coachen ook. Maar nu ik volgend jaar zestig word, neem ik me ook steeds vaker voor om wat rustiger aan te doen.

‘Nee’ zeggen tegen iets is op een dieper niveau ‘ja’ zeggen tegen iets anders. Nee is niet het tegenovergestelde van ja, het komt eruit voort.

Deze pagina uit de Omdenkkalender ligt al het hele jaar op mijn bureau en het helpt me.

Wat heeft dat allemaal met mij te maken?

Het helpt me om even stil te staan, even te wachten, voordat ik ergens ja op zeg. Mijn voornemen om iets rustiger aan te doen geeft me richting. Het is een pijl; die kant op.

‘Druk, druk, druk’ is niet meer het optimale antwoord.

En nu?

Ga ik deze weken genieten van datgene waar de tijd van het jaar ons toe uitnodigt. Om naar binnen te keren, lichtjes aan te steken en uit te rusten.

Hoe ga ik verder?

Gewoon, van dag naar dag, met gevoel voor richting.

Volgende
Volgende

Logboek van een schrijfster (15)